CyberScan voor KMO’s dit jaar nog online

CyberScan voor KMO’s dit jaar nog online

De CyberScan van de federale overheid komt voor het einde van dit jaar nog online. Dat blijkt uit een parlementaire vraag van volksvertegenwoordiger Kathleen Verhelst (Open Vld) aan de minister bevoegd voor KMO’s & Middenstand, David Clarinval (MR). Verhelst: “De CyberScan zal ondernemers informeren, hen helpen eventuele verdere behoeftes inzake cyberveiligheid in kaart te brengen én hen een persoonlijk actieplan aanreiken.”
 
MR-minister David Clarinval, bevoegd voor KMO-beleid, sprak in zijn eerste beleidsbrief na de regeringsvorming meteen de ambitie uit om een CyberScan te lanceren in samenwerking met de FOD Economie. Kathleen Verhelst: “Veiligheid, en dus ook cyberveiligheid, is een kerntaak van de overheid. We moeten KMO’s helpen om zich te wapenen tegen de risico’s die verbonden zijn aan het online aspect van ondernemen. De gevolgen en de kostprijs van een slechte bescherming op lange termijn worden nog te vaak onderschat.”
 
De tool gaat uit van een gerichte vragenlijst waarna met de antwoorden een specifiek advies en een persoonlijk actieplan opgesteld wordt voor de betrokken onderneming. De nieuwe tool moet ondernemingen ook helpen een overzicht te krijgen in de specifieke steun waarop beroep gedaan kan worden, Verhelst: “Vaak bieden verschillende bestuursniveau’s specifieke steun aan, maar doordat die informatie verspreid zit weten ondernemers niet van het bestaan af. Dat de tool alle bestaande maatregelen bundelt, van regionaal tot Europees beleid, is dan ook bijzonder nuttig.”


Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief