Patrick Dewael

Mandaat

Minister van Staat, Voorzitter Open Vld-fractie Kamer

Over Patrick

Geboren op 13 oktober 1955 te Lier

Na mijn studies Rechten aan de VUB, heb ik enkele jaren het beroep van advocaat uitgeoefend. Het voorzitterschap van het Liberaal Vlaams Studentenverbond wakkerde mijn politieke interesse aan en na mijn functie van Secretaris-Generaal bij de toenmalige PVV werd ik Minister van Cultuur in de Vlaamse regering. In 1999 werd ik Vlaams Minister-President, in 2002 Minister van Staat en in 2003 Vice-Minister en Minister van Binnenlandse Zaken in de federale regering. Sinds 31 december 2008 tot de zomer van 2010 was ik Kamervoorzitter. Sindsdien ben ik terug Volksvertegenwoordiger voor de kieskring Limburg in het Federale Parlement.
Bovendien heb ik het genoegen om al meer dan 25 jaar gemeenteraadslid van Tongeren te zijn. Sinds 1995 ben ik er ook burgemeester.

Waar sta ik voor als Kamervoorzitter:
In tijden van crisis moet het parlement kort op de bal kunnen spelen en de regering van dichtbij controleren. Ik wil de volksvertegenwoordigers daarbij helpen.”

Binnen het parlement moet er een Commissie voor de Toekomst worden opgericht die zich beraadt over thema’s op langere termijn
zoals de energiebevoorrading, de concurrentiepositie van ons land, de inburgering van nieuwkomers in ons land en de vergrijzing.”

In het parlement worden jaarlijks tientallen wetten goedgekeurd.
Maar zijn die allemaal goed en noodzakelijk? Ik wil alvast een commissie oprichten die overbodige en slechte wetten moet afschaffen of bijsturen.Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief