Chat with us, powered by LiveChat

Parlementslid Freya Saeys: “Minister Beke moet morgen duidelijkheid geven over wanneer bezoek in woonzorgcentra opnieuw mogelijk is”

Parlementslid Freya Saeys: “Minister Beke moet morgen duidelijkheid geven over wanneer bezoek in woonzorgcentra opnieuw mogelijk is”

Half april kondigde de Veiligheidsraad aan dat in de toekomst bezoek in de woonzorgcentra onder strikte voorwaarden opnieuw mogelijk zou zijn. In Vlaanderen heeft men de taskforce COVID 19-Zorg de opdracht gegeven om zo’n bezoekregeling voor te bereiden. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af wanneer deze taskforce naar buiten zal komen met een uitspraak over die bezoekregeling. “De ambitie was om tegen 29 april een voorstel te kunnen voorleggen. Dat is ondertussen een week geleden en tot op vandaag hebben we hier nog altijd geen duidelijkheid over. In andere voorzieningen is die er wel. Dat schept natuurlijk ook in onze woonzorgcentra enorme verwachtingen. Ik vraag dan ook uitdrukkelijk aan minister Beke om bewoners en familieleden perspectief te bieden”, zegt Freya Saeys.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde drie weken geleden al aan dat familieleden in de toekomst opnieuw een bezoek zouden mogen brengen aan bewoners van woonzorgcentra, zij het onder erg strikte voorwaarden. Als gevolg van de heersende onduidelijkheid in de zorgsector besliste de Vlaamse overheid toen om de taskforce COVID 19-Zorg met de opdracht te belasten om zo’n bezoekregeling voor te bereiden. Dit zodat onze woonzorgcentra er ook klaar voor zijn wanneer ze opnieuw bezoek mogen ontvangen. Vlaams Parlementslid Freya Saeys vraagt zich nu af wanneer er duidelijkheid komt over die bezoekregeling. “De oorspronkelijke ambitie was om tegen eind april met een voorstel naar buiten te komen. Dat is echter een week geleden en tot op vandaag is hier nog steeds geen witte rook over. In andere voorzieningen is die er wel. Zo is er op vandaag al bezoek mogelijk in de jeugdhulp en aan zorgvoorzieningen voor personen met een handicap. Vanaf 11 mei is dat ook het geval voor de psychische en de revalidatiecentra. En vanaf Moederdag zijn er beperkte sociale contacten mogelijk. Dat schept natuurlijk ook in onze woonzorgcentra grote verwachtingen”, zegt Freya Saeys.

“Ik vraag dan ook uitdrukkelijk aan minister Beke om bewoners en familieleden perspectief te bieden. We hebben het hier over oudere mensen, in het laatste stadium van hun leven, die al twee maanden gescheiden zijn van hun broers, zussen, kinderen en kleinkinderen. De psychische tol hiervan begint door te wegen en kan moeilijk overschat worden. En het klopt, deze mensen zijn zeer kwetsbaar en we moeten hen te allen tijde beschermen, maar wanneer de omstandigheden het mogelijk maken, hebben ook zij het recht om hun familie opnieuw te zien”, aldus Freya Saeys.

Vooraleer de woonzorgcentra opnieuw opengesteld worden voor bezoek, moet natuurlijk aan een aantal voorwaarden voldaan zijn. Zo is er de recente massale uitbreiding van het aantal tests. Daaruit blijkt dat 57,5% van de woonzorgcentra geen enkele besmetting kent en dat 83% minder dan 10% Covid 19-gevallen telt. Deze percentages wijzen op een zeer gunstige evolutie. Verder moeten de woonzorgcentra over voldoende personeel, beschermingsmateriaal en de nodige infrastructuur beschikken om een heropening mogelijk te maken. Vele woonzorgcentra namen trouwens al heel wat creatieve initiatieven, denk maar aan de babbelbox of het plaatsen van stellingen om via het raam contact te kunnen hebben wanneer een bewoner niet op het gelijkvloers woont.

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke gaf in zijn antwoord gehoor aan de oproep van parlementslid Saeys: “Zodra we alle tests hebben afgerond, moeten we inderdaad overgaan tot het bieden van perspectief. De taskforce komt morgen samen en ik heb er goede hoop op dat zij de nodige richtlijnen zullen geven. Zo kunnen de woonzorgcentra zichzelf op een goede manier organiseren wanneer ze opnieuw bezoek mogen ontvangen.”

Het liberale parlementslid hoopt dan ook dat de taskforce daar morgen effectief een beslissing in neemt. “Mensen verwachten van ons dat er op korte termijn duidelijk over gecommuniceerd wordt. Zij willen weten waar ze aan toe zijn en wanneer ze hun familie opnieuw mogen zien”, besluit Saeys.Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief