Chat with us, powered by LiveChat

Parlementslid Stephanie D’Hose: “Dringend duidelijkheid nodig over openingsdatum eventsector”

Parlementslid Stephanie D’Hose: “Dringend duidelijkheid nodig over openingsdatum eventsector”

Tijdens de laatste Veiligheidsraad kregen vele sectoren duidelijkheid over wanneer zij opnieuw aan de slag mochten of zullen mogen. Er is echter één sector die op vandaag nog steeds weinig toekomstperspectief heeft, en dat is de eventsector. Stephanie D’Hose, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vroeg zich tijdens de plenaire vergadering af wanneer de Veiligheidsraad naar buiten zal komen met een uitspraak over hun openingsdatum. “Ik heb het dan niet over de grote jongens en meisjes zoals Tomorrowland of voetbalmatches, maar over controleerbare events zoals beurzen en congressen. Deze belangrijke sector is goed voor 3.300 bedrijven en 80.000 jobs. Zij kunnen nu niets plannen voor het najaar, waardoor het annulaties regent. Ik vraag dan ook uitdrukkelijk aan de Veiligheidsraad om de eventsector perspectief te bieden”, zegt Stephanie D’Hose.

De Nationale Veiligheidsraad kondigde vorige week aan dat de horeca deze week haar deuren weer mag openen en gaf een concrete datum mee voor heel wat andere zaken zoals culturele voorstellingen, reisjes naar onze buurlanden en de Europese Unie, jeugdactiviteiten, enz. Heel veel sectoren herademen dan ook, wij allemaal trouwens. Ze starten opnieuw op en proberen de geleden schade voor een deel in te halen.

Jammer genoeg is er één sector die nog steeds niet kan opstarten en waarover nog altijd erg veel onduidelijkheid bestaat, en dat is de eventsector. Begin maart waren zij de eersten die geïmpacteerd waren door de ‘lockdown light’ en vandaag, drie maanden later, is er nog geen expliciete duidelijkheid over hun exitstrategie. Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose vraagt zich nu af wanneer er duidelijkheid komt over hun openingsdatum. “Ik heb het dan niet over de groten onder hen zoals Rock Werchter of Pukkelpop. Ik heb het hier over controleerbare B2B-events zoals beurzen, congressen en corporate events. Dit is een heel belangrijke sector, met 3.300 bedrijven en ongeveer 80.000 jobs. Zij smeken om gecontroleerd en veilig te kunnen opstarten, maar zonder definitieve richtlijnen kan dat natuurlijk niet”, zegt D’Hose.

“Zij kunnen op vandaag niets plannen voor het najaar, wat ervoor zorgt dat de ene na de andere annulatie bij hen in de bus valt. Een event is trouwens niet georganiseerd op vijf minuten tijd, en ook niet op een week tijd. Een drietal maanden is wél een goede inschatting. Om in september terug te kunnen opstarten, zouden ze nu dus zekerheid moeten hebben”, aldus D’Hose. “Heel veel mensen uit de sector kijken naar de overheid en willen maar één ding: een datum, zodat ze duidelijk kunnen maken aan hun klanten dat ze kunnen en mogen opstarten.”Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief