Chat with us, powered by LiveChat

Parlementslid Stephanie D’Hose roept op duur museumpas te verlengen

Parlementslid Stephanie D’Hose roept op duur museumpas te verlengen

Vanaf september 2018 kan je met één pas meer dan 100 musea bezoeken in België, telkens goed voor 365 dagen aan museumbezoeken. Vele musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel trokken samen aan de kar voor dit project. Vlaams Parlementslid Stephanie D’Hose (Open Vld) grijpt hun sluiting – minstens tot en met 17 mei – door de coronacrisis aan om de coöperatieve vennootschap MuseumPASSmusées op te roepen om de museumpas te verlengen. “Museumpashouders kunnen momenteel geen gebruik maken van hun pas. Het zou een mooi gebaar zijn om de duur van deze passen te verlengen met de periode van de lockdown. Ongeveer 2 maanden dus”, zegt Stephanie D’Hose.

In mei 2018 kondigden toenmalige regionale ministers van Cultuur, Sven Gatz en Alda Greoli, aan dat museumliefhebbers vanaf september van dat jaar met de aankoop van één pas meer dan 100 musea konden bezoeken in België; goed voor één jaar lang gratis museumbezoek. Heel wat musea in Vlaanderen, Wallonië en Brussel trokken samen aan de kar voor dit project.

Open Vld-parlementslid Stephanie D’Hose greep de verplichte sluiting van de musea – al minstens tot 18 mei – door de coronacrisis aan om via een schriftelijke vraag Vlaams minister-president en cultuurminister Jan Jambon te vragen om de museumpas te verlengen. In zijn antwoord geeft hij aan dat het niet aan hem is om deze beslissing te nemen, maar dat MuseumPASSmusées als betrokken coöperatieve vennootschap verantwoordelijk is voor de werking van de museumpas.

“Door de lockdown kunnen de museumpashouders momenteel geen gebruik maken van hun pas en dit tot de maatregelen naar aanleiding van het coronavirus worden opgeheven. Het zou een mooi gebaar zijn om de geldigheidstermijn van deze passen te verlengen met de periode van de lockdown; voor ongeveer twee maanden dus. Daarnaast zou het ook in overeenstemming zijn met de voorziene regelingen inzake het vervangen van reeds betaalde museum- en concerttickets door nieuwe tickets”, zegt Stephanie D’Hose.

Het principe van de pas is eenvoudig: voor 59 euro (op 1 maart 2020 is de prijs verhoogd met 9 euro), krijg je een fysieke kaart, waarmee je de deelnemende musea kan bezoeken. Die lijst groeit trouwens nog steeds. Op vandaag staat de teller op 170 musea.

MuseumPASSmusées is een coöperatieve vennootschap, opgericht door en voor de museumsector, en int het geld dat binnenkomt wanneer een museumpas verkocht wordt. Daarna vloeit het geld terug naar de sector: voor elk bezoek met een museumpas wordt het betrokken museum op basis van de gemiddelde toegangsprijs vergoed.

De organisatie achter de museumpas kan mooie cijfers voorleggen: bijna 100.000 pashouders bezochten samen al 500.000 keer een Belgisch museum.Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief