Kinderen en gezin
Alle gezinnen tellen mee. In de fiscaliteit, de sociale zekerheid, wetgeving en openbare diensten nemen we het individu als maatstaf. Tijden veranderen, gezinnen ook. Elk individu kiest vrij een manier om samen te leven. Jongeren hebben recht op een mooie toekomst. Die wordt bepaald door de kansen die ze krijgen als baby of als kind. Het is belangrijk dat we jonge ouders ondersteunen.
We hebben de gezinsbijslag hervormd naar het Groeipakket om alle kinderen een sterke start te geven met een basisbedrag van 160 euro, eventueel te verhogen als gezinnen een beperkt inkomen hebben of indien een kind bijzondere zorg nodig heeft. In het kader van die hervorming zorgden we ervoor dat kinderopvang zonder subsidies beter betaalbaar werd door te voorzien in een opvangtoeslag. Voor kinderen die nog niet leerplichtig waren, maar naar de kleuterklas gingen, werd voorzien in een kleutertoeslag. Zo krijgen kinderen de stimuli die ze nodig hebben om klaar te zijn voor het eerste leerjaar.
Soms vinden mensen moeilijk hun weg. Het Huis van het Kind dat in zowat elke gemeente is opgericht moet een kompas worden voor ouders en kinderen. Want soms hebben kinderen het moeilijk: ze hebben psychische problemen, een beperking, ze hebben geen veilige thuis of hun ouders kunnen niet behoorlijk voor hun kinderen zorgen of omgekeerd de kinderen moeten zorgen voor hun ouders.
We geven gemeenten de middelen om buitenschoolse activiteiten en opvang op elkaar af te stemmen. Een individuele loopbaanportefeuille met alle verloven en niet-uitbetaalde overuren laat ouders toe om privé en werk beter kunnen te combineren. We hervormen en breiden het ouderschapsverlof uit.
We hebben oog voor nieuwe maatschappelijke ontwikkelingen en de noden die daaruit voortvloeien (singles, nieuw samengestelde gezinnen, nieuwe samenlevingsvormen, moderne woonvormen…). Voor ons kiezen mensen zelf met wie, hoe lang en op welke manier ze samenleven of niet. Wij verwachten van de overheid een neutraal kader op maat van de diverse wereld waarin we vandaag leven. Haar beleid moet gebaseerd zijn op fiscale en administratieve gelijkheid, transparantie en op volledige keuzevrijheid van het individu.
De groeiende groep van alleenstaanden is heterogeen. Kinderloze alleenstaanden worden systematisch door het beleid vergeten maar niet door de fiscus. Het kan niet dat mensen die vrijwillig of onvrijwillig single blijven en geen kinderen krijgen, hiervoor dubbel en dik gestraft worden. De overheid mag immers noch fiscaal noch sociaal bepaalde samenlevingsvormen bestraffen. Alleenstaanden lopen vaak ook een verhoogd armoederisico. Wij zijn voor een singlereflex, waardoor nieuwe beleidsmaatregelen niet onterecht nadelig uitvallen voor alleenstaanden. Voor bestaande maatregelen, bijvoorbeeld op het vlak van moderne samenlevingsvormen of het recht hebben op bepaalde sociale tegemoetkomingen, moeten discriminaties systematisch worden weggewerkt. De bijzondere bijdrage voor de sociale zekerheid wordt bijvoorbeeld berekend op het gezinsinkomen. Daardoor betalen singles en feitelijk samenwonenden twee keer zoveel als gehuwden en wettelijk samenwonenden. We berekenen deze bijdrage daarom voortaan op individuele basis en halveren de tarieven. Het resultaat is een singles-bonus van maximaal 365,64 euro op jaarbasis.
Kinderloze alleenstaanden moeten ook het recht hebben om iemand van hun keuze als ‘sociaal familielid’ aan te duiden. Deze persoon kan aanspraak maken op zorgverlof en wordt voor de erfbelasting als een verkrijger (erfgenaam) in de rechte lijn beschouwd.
We brengen werk en gezin in evenwicht
We nemen extra maatregelen zodat de combinatie tussen werk en gezin gemakkelijker wordt en ook vaders meer tijd kunnen besteden aan de zorg voor de kinderen. We trekken het vaderschapsverlof op van tien naar twintig dagen. We vervangen alle andere aan kinderen gerelateerde verloven door een nieuw, flexibel ouderverlof waarbij men ook kan kiezen voor hogere uitkeringen gedurende een kortere periode. Via een eenvoudig toegankelijke app en website kan iedereen nagaan waar hij of zij recht op heeft. Elke ouder krijgt een ouderverlofkrediet per kind en kan dat flexibel gebruiken. Zo kunnen ouders beslissen om gedurende 6 tot 12 maanden thuis te blijven voor de kinderen, aan een hoge uitkering, in plaats van gedurende 51 maanden tijdskrediet te nemen aan een te lage uitkering.
Als beide ouders een minimale hoeveelheid verlof nemen, dan krijgt het gezin bovendien recht op extra maanden die ze onderling kunnen verdelen. We verliezen de werkgevers niet uit het oog. Voor hen is het niet altijd evident om vervanging te vinden voor werknemers die verlof nemen. We hanteren duidelijke regels om daarmee rekening te houden.
We breiden het kwaliteitsvolle en betaalbare aanbod aan kinderopvang uit. We richten ons daarbij ook op opvang met ruimere openingsuren. Om meer kinderopvangplaatsen te creëren moeten we zorgen dat kinderdagverblijven financieel leefbaar zijn. We willen dat alle initiatiefnemers in de kinderopvang minstens de basissubsidie krijgen, en indien ze dat wensen kunnen omschakelen naar een inkomensgerelateerd opvanginitiatief. De basissubsidie trekken we op naar 800 euro per kind per jaar. Bovendien verdriedubbelen we de belastingvermindering voor kinderen jonger dan drie jaar. We stimuleren ouders op die manier om aan de slag te blijven en vermijden dat één van beiden thuis blijft om voor de kinderen te zorgen uit financiële overweging.
Een meer evenwichtige verdeling van de zorgtaken tussen moeders en vaders zal een positief effect hebben op de carrières, het inkomen en het pensioen van vrouwen. Er bestaat nog steeds een loonkloof tussen mannen en vrouwen. Om de problematiek beter in kaart te kunnen brengen, zullen grote ondernemingen, overheidsdiensten en publieke instellingen de loonkloof en de uurloonkloof die bij hen bestaat, moeten bekendmaken.
Gerelateerd Nieuws
1 maart 2021
Volgens Open Vld moet de adoptieregeling in Vlaanderen vanaf nul herzien worden. Dinsdag wordt in het parlement een kritisch rapport van de Vlaamse Ombudsman besproken. Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde...
10 februari 2021
Afgelopen vrijdag organiseerde het Kinderrechtencommissariaat de webinar ‘Gewoon Complex’. Daarin kwamen schrijnende getuigenissen naar voor van kinderen met een complexe problematiek. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vindt dit...
28 januari 2021
De Kamercommissie Gelijke Kansen heeft unaniem een resolutie goedgekeurd die de fysieke integriteit van intersekse minderjarigen wil waarborgen. Deze resolutie zorgt ervoor dat ingrepen aan de geslachtsdelen van intersekse kinderen...
27 januari 2021
Er komen de laatste weken steeds meer verhalen naar boven over besmettingen bij kinderen en jongeren. Dat zorgt voor veel onduidelijkheid en verwarring. Gisteren boden ministers Weyts en Dalle wel...
16 januari 2021
Bekijk hieronder een samenvatting van de nieuwjaarstoespraak. De integrale speech kan u onder de video lezen. Liberale vrienden, Het is lang geleden dat de wereld zo heeft uitgekeken naar het...
9 december 2020
De afgelopen dagen berichtte de pers over allerhande wantoestanden die zich voordeden in bepaalde crèches. Freya Saeys, Vlaams Parlementslid voor Open Vld, vindt dit verontrustend en vroeg tijdens de plenaire...