Open Vld en N-VA willen tekort geneesmiddelen aanpakken
N-VA Kamerlid Kathleen Depoorter en OpenVld Kamerlid Robby De Caluwé dienden samen een wetsvoorstel in om het tekort aan geneesmiddelen op te vangen. De laatste jaren kwam het probleem van...
Goede gezondheidszorg begint met gezond leven. Daarom investeren we éérst in preventie en eerstelijnsgezondheidszorg. Wie zorgafhankelijk is door ouderdom, ziekte of handicap heeft recht op zorg op maat. Open Vld kiest resoluut voor een financiering van mensen op basis van hun zorgbehoefte, niet voor een financiering van structuren. Deze persoonsvolgende financiering geeft mensen terug de regie over het eigen leven in handen zowel in de thuiszorg, semi-residentiële en residentiële zorg, zoals woonzorgcentra. De overheid bepaalt de spelregels en garandeert zo de kwaliteit voor iedereen. Zo stimuleren we het sociaal ondernemerschap. Om de levensstandaard van mensen maximaal op peil te houden, is de kost voor verzorging in principe ten laste van de overheid. We investeren opnieuw fors in het wegwerken van de wachtlijsten voor personen met een handicap.
Meer weten over Maggie? Bekijk het hier.
Door in te zetten op specialisatie verhogen we de kwaliteit van de zorg, de levensverwachting van de patiënt en het levenscomfort. Er is een ontegensprekelijk verband tussen de overlevingskansen op langere termijn na een ingreep en het aantal van diezelfde ingrepen die in een bepaald ziekenhuis uitgevoerd worden: hoe meer eenzelfde ingrepen een ziekenhuis doet, hoe groter de overlevingskans. Bovendien wordt er efficiënter gewerkt. Niet elk ziekenhuis moet dus elke behandeling aanbieden, integendeel.
We aanvaarden niet langer dat je overlevingskansen met 10 procent dalen afhankelijk van het ziekenhuis dat je kiest voor een behandeling van bijvoorbeeld darmkanker. Daarom stappen we af van het IKEA-model voor ziekenhuizen (‘Ik Kan Echt Alles’) en zetten we in op centralisatie en specialisatie. Goede basiszorg blijf je uiteraard dicht in de buurt vinden.
Als patiënt heb je het recht om op de hoogte te zijn van de kwaliteit die door zorgverleners en zorginstellingen wordt geleverd, zodat je zelf een bewuste keuze kan maken voor een zorgvoorziening. Deze informatie is essentieel om als patiënt mee te kunnen beslissen en om de kwaliteit in de gezondheidszorg te verhogen. We maken de beschikbare data daarom publiek toegankelijk op een begrijpelijke manier.
Het publiek maken van deze gegevens zal zorgverleners en instellingen stimuleren om te streven naar de hoogste kwaliteit en de beste resultaten. De patiëntenervaringen en –tevredenheid zullen daarbij ook systematisch worden bevraagd, gemeten en gerapporteerd.
In de ziekenhuisfinanciering werden de eerste stappen gezet naar een kwaliteitsgedreven in plaats van een prestatiegedreven financiering. Met andere woorden: je betaalt niet langer voor het aantal behandelingen, maar wel voor het resultaat er van. Zo vermijden we overconsumptie, nutteloze behandelingen en stimuleren we ziekenhuizen om zo efficiënt mogelijk te werken.
Ook voor de Vlaamse zorgsectoren is de ontwikkeling en uitrol van kwaliteitsindicatoren in volle gang. Het hanteren van meetbare ‘outcome’ parameters kan dienen als incentive voor financiële responsabilisering. Voorzieningen die slecht scoren zullen inleveren op organisatiegebonden financiering vanwege de overheid. Voorzieningen die goed scoren, kunnen rekenen op bonussen.
Door te focussen op kwaliteitsgedreven zorg en daar ook de financiering aan te koppelen gaan we verspilling en oneigenlijk gebruik in de gezondheidszorg tegen. Op die manier maken we middelen vrij om ook innovatieve geneeskunde toegankelijk te houden voor elke patiënt. Met andere woorden: door efficiënter te werken, zorgen we er voor dat dat de gezondheidszorg betaalbaar blijft voor de burgers. Ook voor nieuwe en innovatieve behandelingen.
We onderzoeken tot slot hoe goederen en diensten voor gezondheidszorg en waarvoor de patiënt zelf de kosten draagt, kunnen worden vrijgesteld van btw of ten hoogste onderworpen worden aan de 6% btw-regeling.
Mensen voelen zich het best in hun thuisomgeving en willen daar zo lang mogelijk verblijven, logisch. Waar mogelijk moeten we er naar streven om de beste zorg tot in de woonkamer van de mensen te brengen.
De digitale revolutie biedt hier grote kansen. We kunnen mensen niet alleen vanop afstand volgen en monitoren door middel van met het internet verbonden toestellen. Ook gesprekken met artsen kunnen vanop afstand gebeuren. Dit is uiteraard een aanvulling op het normale zorgaanbod. Maar op deze manier kunnen we mensen helpen daar waar dat voor hen het beste is: in een ziekenhuis, of gewoon bij hen thuis. We voorzien hiervoor een officiële plaats en terugbetaling binnen onze gezondheidszorg.
Ook gecentraliseerde expertise komt tot bij de patiënt thuis. Hierbij wordt bijzondere aandacht besteed aan gespecialiseerde zorg voor kinderen, waarbij gespecialiseerde teams ook thuis kunnen worden ingeschakeld zodat de afstemming met de multidisciplinaire behandelingsequipe wordt verzekerd en zelfs thuishospitalisatie mogelijk wordt.
De mentale gezondheidszorg is op korte termijn opgeklommen tot één van de grote uitdagingen in onze samenleving. We moeten mensen niet enkel fysiek gezond maken, we moeten hen ook mentaal versterken. Een gezonde geest, in een gezond lichaam. Daarom investeren we volop in ons mentaal kapitaal.
Van een volledig verweesd aanbod inzake geestelijke gezondheidszorg evolueren we in ons land steeds meer naar een voorbeeld van ‘best practice’. Er komt uitbreiding en veralgemening van de terugbetaling van de eerstelijns klinisch psychologische zorg naar kinderen, jongeren en ouderen. Hierdoor zullen de wachttijden bij de centra geestelijke gezondheidszorg (CGG) worden ingekort, waardoor het gespecialiseerde psychiatrische aanbod ontlast wordt en tegelijkertijd de toegankelijkheid versterkt.
De vermaatschappelijking van de geestelijke gezondheidszorg wordt geleidelijk aan verder uitgebouwd. In plaats van mensen af te zonderen in instellingen of ziekenhuizen proberen we hen zo veel als mogelijk te helpen binnen de samenleving en de gewone gezondheidszorg. Hierdoor bouwen we het overaanbod aan geestelijke gezondheidszorg binnen de muren van de psychiatrische ziekenhuizen af en kan een groter aantal gespecialiseerde verpleegkundigen worden ingezet dicht bij de burger die nood heeft aan geestelijke gezondheidszorg.
We introduceren het trainingsschema “Mental Health First Aid” waardoor meer mensen psychische problemen kunnen herkennen en weten hoe en waar ze voor die persoon hulp kunnen vinden. Op deze manier wordt ook de bespreekbaarheid van mentale problemen binnen de samenleving vergroot.
Méér patiënten en méér chronische aandoeningen vragen méér zorgverleners. Door er voor te zorgen dat juiste mensen op de juiste plaats worden ingezet kunnen we onze zorg veel effectiever maken.
We versterken de centrale rol van de huisarts door het uitrollen van eerstelijnszones. Apothekers worden aangemoedigd om hun rol als huisapotheker op te nemen. Indien je tijdens de wachtdienst dringend nood hebt aan een terugbetaald geneesmiddel dan betaal je als patiënt geen toeslag meer.
Hoog opgeleide verpleegkundigen, die vier jaar opleiding krijgen, kunnen niet langer worden ingezet voor gewone hygiënische zorgen. Dergelijke handelingen kunnen perfect door andere zorgverleners gebeuren waardoor de verpleegkundigen op hun beurt meer tijd kunnen besteden aan de patiënt.
We zetten in op de herwaardering van de verpleegkundigen door ontwikkelingskansen, specialisatiemogelijkheden en voldoende uitdaging aan te bieden.
Tegelijk wordt de zorg complexer en wordt voor andere zorgverleners expertise en verregaand klinisch redeneren steeds belangrijker. Het zal dus van het grootste belang worden om de beschikbare expertise en competentie van de verschillende zorgberoepen onderling optimaal af te stemmen door meer en beter multidisciplinair samen te werken. Hier ligt een cruciale taak weggelegd voor de lokale zorgraden van de eerstelijnszones, waar al deze actoren met elkaar in overleg zullen gaan. We zetten de hervorming van de eerstelijnszorg daarom verder en rationaliseren zo ook het aantal overlegstructuren.
Elke zorgverlener moet (in)staan voor kwaliteit. De wet op de kwaliteitsvolle praktijkvoering waardoor zorgverleners continuïteit van zorg moeten garanderen, deel moeten nemen aan de permanentie en extra kwaliteitsvoorwaarden moeten naleven bij anesthesie, zal verder worden uitgevoerd.
Personen die wettelijk beschermde zorgberoepen uitoefenen zonder geldig visum zullen effectief worden vervolgd.
Voorkomen is altijd al beter geweest dan genezen, daarom blijven we volop inzetten op preventie.
We ondersteunen en belonen huisartsen die zelf actief hun patiënten begeleiden op vlak van preventie en er in slagen om een vooropgesteld percentage van hun patiënten te laten deelnemen aan bevolkingsonderzoeken of de vaccinatie tegen griep. Dat doen we met intensieve informatie- en sensibiliseringscampagnes om de burgers te informeren over de meerwaarde van vaccinaties en we bestrijden fake news over de gezondheidsrisico’s.
Voor mensen die werken in de gezondheidszorgsector of beroepsmatig veel in contact komen met kleine kinderen en ouderen is de vaccinatie extra belangrijk. Zij hebben een bijzondere verantwoordelijkheid tegenover hun patiënten en cliënten die extra kwetsbaar zijn.
Ook in de strijd tegen kanker werken we preventief. We passen de oproepbrieven aan voor deelname aan de bevolkingsonderzoeken voor borstkanker, darmkanker, baarmoederhalskanker om meer mensen beter te bereiken, in het bijzonder kwetsbare bevolkingsgroepen. Deze kankers zijn goed behandelbaar indien ze in een vroeg stadium opgespoord worden.
De ‘Generatie Rookvrij’ wordt gepromoot. We maken dat elk kind dat vanaf nu geboren wordt rookvrij kan opgroeien en kan weerstaan aan de verleiding van de eerste sigaret.
We moedigen burgers ook verder aan om ten volle deel te nemen aan het mondzorgtraject, waarbij je jaarlijks naar de tandarts gaat aan een verlaagd tarief. We verlaten de leeftijdsgrens van 67 jaar, waardoor iedereen gebruik kan maken van het verlaagde tarief bij een jaarlijks tandartsbezoek.
We maken afspraken met de scholen en zetten programma’s op om goede mondhygiëne te ondersteunen voor elk kind. Door via de scholen te werken bereiken we alle kinderen en wordt de gezondheidskloof van kansarme kinderen verkleind.
Via coachingprogramma’s helpen we mensen om chronische aandoeningen te voorkomen of om bij de behandeling van die aandoeningen de gezondheid van de patiënt maximaal te vrijwaren. Voorbeelden hiervan zijn ‘Bewegen op verwijzing’ en ‘Rookstopbegeleiding’. We breiden de programma’s uit en werken samen met huisartsen ze patiënten kunnen informeren en doorverwijzen.
Met de voedingssector maken we afspraken om te komen tot een verdere vermindering van het zout-, suiker- en vetgehalte in bereide voeding. Het gebruik van de nutri-score, die er onder impuls van Maggie De Block is gekomen, wordt verder gestimuleerd en ondersteund.
Preventie wordt ook in de geestelijke gezondheidszorg het ordewoord: reeds in het (kleuter)onderwijs komt er aandacht voor stressbeheersing. Er wordt bekeken hoe we mindfulness op een haalbare en wetenschappelijk onderbouwde manier bij het ruime publiek ingang kunnen doen vinden : op school, op het werk, enz.
Tot slot voeren we ook sensibiliseringscampagnes naar artsen en vroedvrouwen voor de preventie van postnatale depressies. Risicofactoren op postnatale depressie worden vroegtijdig opgespoord.
Je hebt als patiënt recht om je eigen gezondheidsgegevens te raadplegen. De Personal Health Viewer (PHV) bestaat sinds 2018 en laat elke burger toe zijn eigen gezondheidszorggegevens te raadplegen. De PHV werd afgelopen jaar voor de eerste keer uitgebreid. Dit proces moet verder worden uitgewerkt, zodat de patiënt via één platform toegang heeft tot alle voor hem belangrijke gezondheidsgegevens.
We verduidelijken en versterken de wettelijke regeling om aan te geven dat elke burger eigenaar is van en beschikt over zijn eigen gezondheidsinformatie die zorgverleners en ook bedrijven in handen krijgen bij het afnemen en analyseren van genetische tests, het gebruik van apps voor diagnostische doeleinden of opvolgen van therapieën, enz… Processen voor elektronische gegevensdeling worden verder geoptimaliseerd en streng bewaakt.
In 2030 zal 1 op de 4 Vlamingen ouder zijn dan 65 jaar, 7% zal zelfs ouder zijn dan 80 jaar. Ouderen hebben vaker ondersteuning nodig, maar willen wel hun eigen leven blijven organiseren. Naast het aspect van de pure zorg, moeten we ook aandacht hebben voor de kwaliteit van leven, zowel voor de oudere als voor zijn mantelzorger(s).
Mensen blijven liefst zo lang mogelijk in hun vertrouwde omgeving. Om dat mogelijk te maken is een goede samenwerking en coördinatie tussen zorgverstrekkers, ouderen en innovatieve toepassingen nodig. Wij willen zorg dragen voor de mantelzorgers door hun noden op te nemen in het zorgplan voor de oudere, door hen psycho-educatie te geven, voldoende vrije tijd te laten en door de papierwinkel te vereenvoudigen. Lokale besturen kunnen dit ondersteunen door te werken aan voldoende buurtzorg en door het vrijwilligerswerk te stimuleren.
De persoonsvolgende financiering voor zorgafhankelijke ouderen is in de regelgeving ingeschreven en we zullen die zo realiseren dat ouderen vrij kunnen kiezen voor zorg en ondersteuning in een woonzorgcentrum, in de eigen thuisomgeving of voor een combinatie. We bieden zorg op maat en vraaggestuurd. De nood aan zorg en ondersteuning stopt niet om 17 uur ’s avonds of tijdens het weekend. Daarom wordt geïnvesteerd in meer thuiszorg op flexibele uren. Dat doen we door diensten voor gezinszorg meer vrijheid geven om hun urencontingent flexibel in te zetten in functie van de noden van de ouderen (zorg ’s nachts, ’s avonds, ’s morgens vroeg, tijdens het weekend).
Vandaag is de werkdruk in woonzorgcentra enorm hoog. 80% van de ouderen in woonzorgcentra zijn zwaar zorgbehoevend. Wij willen daarom in de volgende legislatuur investeren in bijkomend personeel door de financiering van ‘ROB-bedden’ op te waarderen tot ‘RVT-bedden’, zodat er voldoende handen aan het bed zijn om mensen te verzorgen en om van woonzorgcentra een thuis te maken.
Eenzaamheid heeft een negatieve impact op de levenskwaliteit van ouderen. Wij willen lokale besturen ondersteunen bij het nemen van maatregelen om eenzaamheid te voorkomen door hen good practices aan te reiken.
Volwassen personen met een beperking genieten nu de persoonsvolgende financiering. Ze blijken deze nieuwe vrijheid écht te gebruiken om zelf hun zorg te organiseren.
Ondanks het feit dat er in de vorige legislatuur al 330 miljoen euro werd geïnvesteerd in het wegwerken van de wachtlijsten, moeten we vaststellen dat veel minderjarigen en bepaalde groepen van volwassenen nog steeds te lang op ondersteuning moeten wachten. Daarom willen de volgende legislatuur opnieuw fors investeren in het wegwerken van de wachtlijsten.
In een eerste fase investeren we een bijkomend budget van 360 miljoen waarmee we de wachtlijsten voor minderjarigen wegwerken en de wachtlijsten voor meerderjarigen sterk terug dringen. We kennen het extra budget toe in de eerste drie jaar van de volgende legislatuur. Daarna evalueren we het effect hiervan en beslissen we over de inzet van bijkomende middelen om de noden die er nog zijn aan te pakken.
We voeren de persoonsvolgende financiering voor minderjarige personen met een beperking in de loop van 2020 in.
We onderzoeken hoe we particuliere initiatieven –zoals ouderinitiatieven- en groene zorginitiatieven meer kansen kunnen geven om zich te ontplooien tot leefbare woon- en ondersteuningsvormen voor personen met een beperking. Zo geven we meer kansen aan sociaal ondernemerschap.
N-VA Kamerlid Kathleen Depoorter en OpenVld Kamerlid Robby De Caluwé dienden samen een wetsvoorstel in om het tekort aan geneesmiddelen op te vangen. De laatste jaren kwam het probleem van...
Het remgeld voor een heleboel geneesmiddelen gaat volgend jaar naar beneden. Patiënten zullen daardoor 58 miljoen euro per jaar minder uit eigen zak moeten betalen. Minister van Volksgezondheid Maggie De...
De Kamercommissie Gezondheid bereikte deze morgen een akkoord over extra geld voor de zorg. Tijdens de stemming over de voorlopige twaalfden in de Kamer eind oktober werd met een wisselmeerderheid...
De wilsverklaringen voor euthanasie zullen binnenkort onbeperkt geldig zijn in de tijd. Dat heeft de Kamercommissie Gezondheid beslist op voorstel van Open Vld-Kamerlid Robby De Caluwé. “Een vergetelheid zorgt er...
Kanker en de behandeling ervan kunnen iemands vruchtbaarheid ernstig aantasten. Daarom besliste minister van Volksgezondheid Maggie De Block om “oncofreezing” volledig terug te betalen voor kankerpatiënten. Zo kunnen zij na...
Open Vld-Kamerleden Egbert Lachaert, Katja Gabriëls en Goedele Liekens dienen een wetsvoorstel in om de abortuswet te moderniseren, om abortus duidelijk als een recht te kwalificeren, het taboe errond te doorbreken...