Uitgelegd in 1 minuut
Een daadkrachtige en kordate justitie
Justitie specialiseert steeds verder en bouwt expertise op om ook complexe criminaliteit efficiënt aan te pakken. Georganiseerde en grensoverschrijdende criminaliteit ontwricht een samenleving. Dergelijke vormen van zware criminaliteit moeten op alle mogelijke manieren worden aangepakt: strafrechtelijk, fiscaal en bestuurlijk. De strafmaat voor deelname aan terroristische activiteiten moet omhoog. Er moet een duidelijk onderscheid komen tussen de legale en illegale economie.
Maar we zetten niet alleen in op een lik-op-stuk-beleid voor de zware jongens. Ook zogenaamde kleine criminaliteit en overlast kunnen een negatieve impact hebben op de maatschappij. Daarom moet justitie luisteren naar de burgers wanneer zij dergelijke fenomenen melden en ook daar daadkrachtig optreden, eventueel via alternatieve wegen zoals GAS-boetes en alternatieve maatregelen zoals probatie of werkstraf. De slachtoffers moeten steeds vergoed worden voor de geleden schade. Om het signaal te geven dat wie over de schreef gaat binnen een korte termijn moet geconfronteerd worden met de consequenties van zijn daden, zetten we in op snelrecht.
De herziening van het strafprocesrecht, waartoe de Europese wetgeving ons land noopt, moet gericht zijn op minstens een halvering van de behandelings- en procestermijnen en –procedures. Dat is de essentiële doelstelling, die – als redelijke duurtijd – ook als mensenrecht is erkend door het Europees Hof. Wie dat wil, moet quasi volledig elektronisch de verschillende stappen van een rechtszaak kunnen doorlopen, waar mogelijk zelfs van thuis uit zodat men zich zo weinig mogelijk dient te verplaatsen. Rechtbanken moeten geleid worden op een efficiënte wijze, met aandacht voor een transparante aanpak en een goede communicatie. De toewijzing van budget en personeel hangt af van de resultaten en de kwaliteit van de dienstverlening. Recht spreken gebeurt volledig onafhankelijk, in een verstaanbare taal en binnen een zo kort mogelijke termijn.
Een effectieve strafuitvoering
De uitgevoerde straf sluit zo dicht mogelijk aan bij de uitgesproken straf om straffeloosheid en het gevoel van straffeloosheid tegen te gaan. Alle misdrijven moeten bestraft worden. We houden rekening met de ernst van het misdrijf om een gepaste maatregel te nemen. Grote criminelen worden opgesloten, kleine criminelen moeten afhankelijk van het geval gestraft of geholpen worden, om te vermijden dat ze verder doorgroeien op een negatieve manier. De rechter beschikt over een ruim palet aan straffen die kunnen worden uitgesproken waarbij de gevangenisstraf het laatste redmiddel moet zijn. Als er een geldboete wordt opgelegd, moet deze ook in alle gevallen effectief geïnd worden.
De rechter beslist over de strafmaat en over wijzigingen aan die straf, zoals beperkte detentie, elektronisch toezicht of voorwaardelijke invrijheidstelling. We respecteren de straf die de rechter oplegt en voeren deze ook uit. Ook bij de beslissing om over te gaan tot een onmiddellijke aanhouding, moet rekening kunnen gehouden worden met het gevaar voor de maatschappij en niet alleen met het vluchtgevaar. De recente wetswijziging onder impuls van Open Vld is een belangrijke sprong voorwaarts: ook gevangenisstraffen onder de drie jaar zullen worden uitgevoerd. Er moet strenger worden toegezien op goed gedrag en kans op re-integratie in de maatschappij. Even belangrijk is om in te zetten op zinvolle detentie: vanaf dag één zetten we in op re-integratie door een plan op maat van de veroordeelde uit te werken. Indien de gedetineerde kansen krijgt om tijdens detentie aan zijn resocialisatie te werken, kan de strafuitvoeringsrechtbank echt inschatten of betrokkene het verdient om van gunsten te genieten en kan die inschatting veel meer gebeuren op basis van wat de gedetineerde zelf heeft ondernomen en bewezen in plaats van te hopen dat hij zich zal gedragen.
We zetten ook in op alternatieve bestraffing en alternatieve geschillenbeslechting, naar het succesvolle voorbeeld van het project met de drugsbehandelingskamers. Recidive nam met 70% af bij deze beklaagden. Dit toont aan dat een alternatieve aanpak, waarbij de onderliggende reden voor het plegen van strafbare feiten wordt weggenomen, een efficiënte manier is om om te gaan met bepaalde delinquenten.
Indien een gevangenisstraf wordt uitgesproken moet de resocialisatie reeds beginnen tijdens detentie, niet pas na detentie. Hiervoor moet er nauw samengewerkt worden met de gemeenschappen en met Volksgezondheid om de hulp- en dienstverlening en de zorg die we buiten kunnen aanbieden ook binnen de gevangenissen reeds te kunnen opstarten en aanbieden. Speciale aandacht dient er hierbij te zijn voor het vermijden van radicalisering in de gevangenis en voor het deradicaliseringsproces in de gevangenis.
Slachtoffers moeten centraal staan
We stellen slachtoffers centraal. Optreden tegen straffeloosheid betekent ook een erkenning en vergoeding van alle slachtoffers. Slachtoffers moeten zo goed mogelijk op de hoogte worden gehouden van het verloop van hun zaak. Een snelle en zo volledig mogelijke vergoeding van schade is een must. Ze hebben recht op één aanspreekpunt binnen politie en justitie, zodat ze zelf niet geconfronteerd worden met een administratieve rompslomp. Ook hier kan technologie de communicatiedoorstroming bevorderen, uiteraard als aanvulling en niet als vervanging van de reeds bestaande opvang- en begeleidingsmogelijkheden.
Op 22 maart 2016 werd ons land door een gruwelijke terroristische aanslag getroffen. We hebben toen moeten vaststellen dat er geen aangepast kader was om slachtoffers te ondersteunen en te vergoeden. Sindsdien is er hard gewerkt om oplossingen uit te werken. Maar er is meer nodig: een globale aanpak over de bevoegdheidsniveaus heen. Een aanpak die slachtoffers maximaal ontlast van administratie en die een vlotte en effectieve vergoeding op maat garandeert.
Uitgelegd in 1 minuut
Gerelateerd Nieuws
14 januari 2021
Het wetsvoorstel zorgt ervoor dat overtredingen die onder de scheepvaartwetten vallen, via een systeem van administratieve geldboetes gehandhaafd kunnen. Dit systeem werd ingevoerd door voormalig minister De Backer met de...
14 januari 2021
Gisteren waren we opnieuw getuige van destructief geweld in Brussel. De aanleiding van deze rellen was het overlijden van de 23-jarige Ibrahima B. “We moeten het lopende onderzoek afwachten. Het...
13 januari 2021
De bestorming van het Capitool in de Verenigde Staten leidt ook bij ons tot een scherp debat over de vrijheid van meningsuiting. Willem-Frederik Schiltz, fractieleider voor Open Vld in het...
7 december 2020
Het Openbaar Ministerie Antwerpen gaat met verschillende lokale ketenpartners en met de steun van Vlaamse ministers Bart Somers (Samenleven), Zuhal Demir (Justitie en Handhaving) en Wouter Beke (Welzijn) de leefbaarheid...
15 oktober 2020
In ons land is het Ministerieel Besluit van 30 juni van kracht betreffende dringende maatregelen die nodig zijn om de verspreiding van het COVID-19 tegen te gaan. “De handhaving hiervan...
15 oktober 2020
De Vlaamse overheid heeft sinds 2016 in totaal 15 miljoen euro besteed aan contracten bij beveiligingsfirma’s G4S, Securitas en Seris. Naar deze bedrijven loopt momenteel echter een grootschalig onderzoek wegens...