Wie voldoende lang heeft gewerkt, heeft recht op een deftig pensioen. Door de vergrijzing stijgt de pensioenfactuur jaar na jaar. Open Vld is ervan overtuigd dat we de pensioenen enkel kunnen blijven betalen als er meer mensen werken én als ze enkele jaren langer werken. De voorbije jaren hebben we daartoe moeilijke maar broodnodige maatregelen genomen. Maar langer werken moeten we ook haalbaar maken. En tegenover langer werken moet ook een hoger pensioen staan. We kijken daarvoor niet enkel naar het wettelijk pensioen, maar ook naar het aanvullend pensioen. Het pensioenbedrag moet bovendien rechtvaardig zijn: hoe lang je werkt bepaalt je pensioen, niet je statuut.
Uitgelegd in 1 minuut
We zorgen voor een fatsoenlijk pensioen
Een sterk pensioen rust op vier pijlers. De eerste pijler is het wettelijk pensioen. We willen dit versterken door mensen langer aan de slag te houden en de link tussen gewerkte jaren en het pensioenbedrag te versterken. De tweede pijler bestaat uit het aanvullend pensioen, gestort door de werkgever. We willen dat elke werknemer tegen 2025 een aanvullend pensioen opbouwt op basis van een bijdrage van minstens 3% van het loon. De combinatie van beide moet een minimum pensioen van 1500 euro garanderen voor wie lang genoeg gewerkt heeft.
In de tweede en de derde pensioenpijler (het pensioensparen) staat de lange termijn centraal. Een stabiel wettelijk kader is dan ook essentieel, zowel voor de spaarders als voor de werkgevers en de aanbieders van aanvullende pensioenplannen en pensioenspaarproducten. Dat geldt ook voor de vierde pijler, een eigen woning.
Voor zelfstandigen berekenen we de pensioenen voortaan op dezelfde manier als die van de werknemers, voor alle loopbaanjaren vanaf 2020. Zo verhogen we de pensioenen van de zelfstandigen.
Hoe lang je werkt bepaalt je pensioen, niet het statuut waarin je werkt
Er bestaan nog steeds grote verschillen tussen de pensioenstelsels van zelfstandigen, werknemers en ambtenaren. Die verschillen zijn niet meer te verantwoorden. Voor al die mensen met een gemengde loopbaan, die een pensioen opbouwen in verschillende stelsels, is de transparantie en de rechtvaardigheid volledig zoek. Vandaag hebben een aantal mensen bijvoorbeeld geen recht op een minimumpensioen omdat ze een gemengde loopbaan hebben, ook al voldoen ze aan de voorwaarde inzake een minimale loopbaan van 30 jaar. Dit kan niet. Daarom voeren we een geharmoniseerd pensioensysteem in dat gelijk is voor werknemers, zelfstandigen en ambtenaren. We werken ook het onderscheid tussen gehuwden en wettelijk samenwonenden in de pensioenwetgeving weg.
Wanneer wettelijk samenwonende of gehuwde partners uit elkaar gaan, zal het pensioen dat zij gezamenlijk hebben opgebouwd onder beide partners verdeeld worden.
We respecteren daarbij de rechten die zijn opgebouwd in het huidige systeem. Transparantie en zekerheid staan centraal. De pensioenbedragen worden niet naar beneden bijgesteld wanneer het economisch minder goed gaat.
We versterken de band tussen het aantal gewerkte jaren en de hoogte van het pensioen. Wie ziek is, mantelzorg verleent, zwangerschaps- of ouderschapsverlof opneemt of een relevante opleiding volgt, zal uiteraard nog steeds volledige pensioenrechten opbouwen.
We zorgen er ook voor dat het mogelijk is om langer te werken. We bieden ondersteuning aan diegenen die hun arbeidsritme willen aanpassen. We voeren een recht op levenslang leren in, waarbij iedereen zich gedurende twee jaar doorheen de loopbaan kan bij- of omscholen. We houden rekening met jaren van zware arbeid bij de pensioenberekening. We willen tegelijk een carrièreswitch mogelijk maken op de leeftijd van 40 of 50 jaar, zodat mensen niet levenslang een zwaar beroep moeten uitoefenen.
Gerelateerd Nieuws
2 december 2020
Maandag 30 november namen 2 miljoen Vlamingen afscheid van een monument van de VRT, Martine Tanghe. Er was heel wat te doen rond haar afscheid en vandaag kondigde Vlaams minister...
3 november 2020
Op vrijdag 30 oktober heeft de Ministerraad drie positieve maatregelen die de levenskwaliteit van zelfstandigen zullen verbeteren goedgekeurd. Zij hebben betrekking op de verlenging van het vaderschaps- en geboorteverlof, de...
7 mei 2020
Open Vld Kamerlid Vincent Van Quickenborne zal in de plenaire van de Kamer straks het advies van de Raad van State vragen over het wetsvoorstel dat de pensioenen van mijnwerkers...
24 maart 2020
In het kader van de strijd tegen het virus COVID-19 zal de Minister van Pensioenen binnenkort aan de Ministerraad twee ontwerpen van koninklijk besluit voorleggen om een negatieve impact op...
20 januari 2020
“Het is een vaste wet uit de geschiedenis dat ze haar tijdsgenoten verbiedt om de grote bewegingen die een tijd bepalen, al in een vroeg stadium te herkennen.” Het is...
21 november 2019
Wat zouden we doen zonder onze ondernemers? Ze creëren jobs, welvaart en brengen leven in hun straat, buurt of gemeente. Ze sponsoren vaak lokale sport-, cultuurverenigingen en geven jongeren kansen...