Een land dat voorop loopt
We zijn vooruitgangsoptimisten: wetenschap en innovatie zijn voor ons dé sleutel tot vooruitgang op sociaal, economisch en maatschappelijk vlak. Vlaanderen en België hebben heel wat troeven, maar er is nog een kloof met de toplanden. Onze ambitie is om Vlaanderen in de top vijf van innovatieve Europese regio’s te brengen. De voorbije legislatuur werden al heel wat belangrijke stappen vooruit gezet. De publieke en private uitgaven voor onderzoek en ontwikkeling (O&O) in Vlaanderen bedragen samen 2,7% van het bruto regionaal product. Dat is een record: nooit werd in Vlaanderen méér geïnvesteerd in wetenschap en innovatie.
Op die ingeslagen weg moeten we verder. Onze basisvisie is dat de overheid onderzoekers en bedrijven in de eerste plaats moet faciliteren en ondersteunen via onderzoeksfinanciering, goede infrastructuur en zo gunstig mogelijke omgevingsvoorwaarden. Daarnaast moet volop worden ingezet op samenwerking tussen overheid, kennisinstellingen en bedrijfsleven, over de grenzen van landen en regio’s heen. Het clusterbeleid wordt verdergezet en bijgestuurd waar nodig.
De Vlaamse overheidsinvesteringen in O&O bedragen 0,89% van het bruto regionaal product in 2019. We moeten verder evolueren naar de 1% norm, zodat we aansluiting vinden met de toplanden. We tekenen een realistisch en geleidelijk traject uit, zodat het werkveld kan anticiperen en de extra middelen zinvol kan inzetten. We spreiden de middelen tussen fundamenteel onderzoek, strategisch basisonderzoek en toepassingsgericht onderzoek, met voldoende aandacht voor vraaggerichte kanalen en de omzetting van kennis in bedrijfseconomische en maatschappelijke toepassingen. De fiscale voordelen voor onderzoekers worden minstens op het huidige niveau behouden.
Extra middelen op zich volstaan uiteraard niet: waar het om gaat is dat deze oordeelkundig worden ingezet. Daarom evalueren we de steuninstrumenten voortaan systematisch. Indien ze de beoogde doelstellingen niet voldoende bereiken worden ze bijgestuurd of opgeheven.
Ook al werd het overheidslandschap inzake economie, wetenschap en innovatie de voorbije jaren reeds vereenvoudigd, toch blijven heel wat agentschappen, instellingen en structuren bestaan. Structuren worden daarom systematisch geëvalueerd en overlappingen maximaal vermeden. Op Vlaams niveau worden de politieke bevoegdheden voor Hoger Onderwijs en Economie, Wetenschapsbeleid en Innovatie samengebracht. Samenwerking moet maximaal gestimuleerd worden, onder andere via de financieringscriteria. Tevens moet de economische impact belangrijker worden als criterium in de evaluatie en financiering.
Inzake onderzoek en innovatie is er vandaag een sterke afhankelijkheid van enkele grote spelers en sectoren. Zo gebeurt 80% van alle O&O-bedrijfsuitgaven in Vlaanderen door slechts 200 bedrijven. Er is nood aan een bredere innovatiebasis, waarbij vooral kmo’s nog meer moeten bereikt worden. De innovatiesteun wordt administratief verder vereenvoudigd en de doorlooptijden voor steunaanvragen verkort.
We voorzien een nieuw steunkader voor initiatieven van sectorfederaties en kenniscentra die bedoeld zijn om kennis, onderzoeksresultaten, technologie en toepassingen breed te verspreiden naar bedrijven en dan voornamelijk kmo’s.
We versterken het beleid waarbij de overheid in haar aankoopbeleid focust op innovatieve oplossingen en toepassingen. De Vlaamse overheid besteedt momenteel 4% van haar totale aankoopbudget op die manier. Dat aandeel moet toenemen, zodat ook start-ups makkelijker kunnen deelnemen aan opdrachten. We lanceren een gelijkaardig beleid op federaal niveau.
We blijven investeren in fundamenteel wetenschappelijk onderzoek. We evalueren de hervorming van het FWO en sturen bij waar nodig. We leggen meer de klemtoon op samenwerking en interdisciplinariteit. Tevens moet er binnen het FWO meer ruimte zijn voor vernieuwend doorbraakonderzoek. Een rationalisatie van de vele kanalen voor financiering voor onderzoek maakt deel uit van een algemene hervorming van het financieringssysteem van het hoger onderwijs, met als doel meer transparantie en efficiëntie. Er wordt een investeringsplan voor de lange termijn opgemaakt om te kunnen tegemoetkomen aan de toenemende noden inzake onderzoek infrastructuur.
We zetten in op klimaatinnovatie
We creëren een Vlaams klimaatinnovatiefonds dat zich specifiek toelegt op nieuwe technologie en proefprojecten in kader van nieuwe energievormen, carbon capture & utilisation, recyclage en nieuwe grondstoffen. Ook fundamenteel onderzoek binnen die domeinen komt in aanmerking. Zo maken we nieuwe technologie versneld volwassen en versterken we de innovatiecluster rond hernieuwbare energie die vandaag reeds aanwezig is. Vlaanderen is een kenniseconomie, door sterk in te zetten op innovatie creëren we jobs en lossen we problemen op. Niet enkel onze eigen problemen, maar ook die van andere landen. Zo kunnen onze oplossingen wereldwijd bijdragen aan de strijd tegen de opwarming van de aarde en voor duurzaamheid. En, onze economie vaart er wel bij. We werken hiervoor samen met private investeerders. Vlaanderen voorziet minstens 100 miljoen in het fonds en tegen elke euro die Vlaanderen investeert staat minstens een euro van private investeerders. Als de investering rendeert, dan vloeit het geld terug naar het fonds. Buitenlandse voorbeelden tonen bovendien dat er tegenover één euro geïnvesteerd door de overheid, al snel vijf euro privaat kapitaal staat. Van een boost gesproken!
Gerelateerd Nieuws
25 november 2020
Het debat over de beleidsnota Defensie ging vandaag 25 november verder. In haar beleidsnota bevestigde de Minister al dat de zoek-en reddingsactiviteiten zullen blijven uitgevoerd worden door Defensie. Kamerlid Jasper...
3 september 2020
Aan de hand van de driejaarlijkse Gemeente- en Stadsmonitor peilt het Agentschap Binnenlands Bestuur tot eind oktober naar de tevredenheid van de inwoners over talloze lokale beleidsthema’s. In totaal worden...
3 april 2020
Vicepremier en minister van Financiën en Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt vijf miljoen euro vrij voor de ontwikkeling van een vaccin tegen het coronavirus. De fondsen gaan naar de Coalition...
29 januari 2020
Vlaamse bedrijven en onderzoekscentra slagen erin steeds meer European Space Agency-middelen binnen te halen. Dat blijkt uit cijfers opgevraagd door Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde. Tegelijk blijven de middelen nog...
24 januari 2020
Vlaams volksvertegenwoordiger Sihame El Kaouakibi (Open Vld) stelt zich vragen bij het gebruik van AI door de VDAB. Verschillende studies en praktijkervaringen tonen aan dat artificiële intelligentie (AI) vooroordelen en...
11 oktober 2019
Open Vld treedt toe tot de nieuwe Vlaamse regering, samen met N-VA en CD&V. Wekenlang is er onderhandeld over een sterk en ambitieus regeerakkoord dat de lat voor onze regio...