Chat with us, powered by LiveChat

Verhaert over pakjesheffing: “bpost moet onze lokale ondernemers versterken in tijden van corona.”

Verhaert over pakjesheffing: “bpost moet onze lokale ondernemers versterken in tijden van corona.”

Vele lokale ondernemers zijn, nu hun winkel gesloten is door de coronamaatregelen, overgegaan op het aanbieden van producten via postpakketjes. Dat merken ze ook bij bpost, waar het aantal postpakjes aanzienlijk gestegen is. Zo sterk dat ze een heffing wilt invoeren zoals in de drukke kerst- en nieuwjaarsperiode. Marianne Verhaert, Kamerlid voor Open Vld vindt dat een fout signaal en roept bpost op om de lokale handelaars te steunen in plaats van te straffen. Ze hoopt dat bpost alsnog andere maatregelen treft dan een coronaheffing in te voeren.

Veel handelaars kregen een nogal verontrustend mailtje binnen via Myparcel.be, een verzendservice voor websites: ‘bpost voert een corona heffing in van 25 eurocent per pakket’. De coronaheffing zou vanaf maandag 13 april ingaan en vergelijkbaar zijn met de toeslag die bpost tussen kerst en nieuwjaar doorrekent aan hun verzenders. Want ook nu ziet bpost het aantal postpakketjes die ze moet bedelen sterk stijgen. En dit wanneer ook een aanzienlijk deel van het personeel uitvalt wegens ziekte.

“Net nu veel van onze lokale handelaren door de coronamaatregelen enkel maar via hun webshop aan klanten kunnen verkopen, moet bpost onze ondernemers net ondersteunen. De heffing is een fout signaal en maakt het de handelaars net moeilijker”, vindt Marianne Verhaert, Kamerlid voor Open Vld. “Want vele ondernemers zitten nu al met de handen in het haar en maken zich zorgen hoe ze alles financieel haalbaar kunnen houden. Net nu iedereen een steentje bijdraagt door lokaal te shoppen, is het betreurenswaardig dat bpost net een extra heffing op die pakjes invoert.”

Des te onbegrijpelijker zijn de signalen die vorige week nog door Bpost werden uitgestuurd. Volgens de bonden en het management van Bpost zou het pakjesvolume behapbaar blijven door interne verschuivingen. Zo zijn er een pak minder brieven die worden verstuurd en zijn er amper reclamefolders die worden verdeeld. Almaar meer personeel zou zich ook vrijwillig aanbieden om in de bres te springen waar nodig. “Ik begrijp niet wat er tijdens de afgelopen week gebeurd is waardoor een heffing nu noodzakelijk geworden is. Dat de crisis en de toename van het aantal pakjes een uitdaging vormt, kan ik begrijpen. Maar er moeten toch alternatieven zijn die onze ondernemers sparen van deze heffing? Ik denk dat er mensen genoeg zijn die nu een job tijdelijk willen uitvoeren om het absenteïsme op te vullen en ook heel wat klanten zullen begrip hebben dat hun pakje een dagje langer onderweg is.”

Het kamerlid roept Bpost op om onze lokale handelaars op dit moeilijke moment net extra te ondersteunen. Om hen een duwtje in de rug te geven in de plaats van hen met extra kosten op te zadelen.


Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief