Chat with us, powered by LiveChat

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde wil strakkere regulering van dropshipping: “Cowboys van de online verkoop moeten aan banden worden gelegd”

Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde wil strakkere regulering van dropshipping: “Cowboys van de online verkoop moeten aan banden worden gelegd”

Open Vld-parlementslid Maurits Vande Reyde pleit voor strakkere regulering van online verkoop via zogenaamde dropshipping. Dat zijn Vlaamse en Nederlandse verkopers die via advertenties op sociale media producten van ondermaatse kwaliteit uit Chinese webshops verkopen. Dit met grote winstmarges.

Dropshipping staat letterlijk voor “drop the ship”. De verkoper houdt zelf geen voorraad aan. Sterker nog: hij of zij heeft het product vaak nooit zelf in handen gehad. Via advertenties op sociale media als Facebook en Instagram prijzen ze hun producten aan alsof ze van een betrouwbare binnenlandse producent komen.

In werkelijkheid is de kwaliteit vaak ondermaats en zelfs gevaarlijk. De Economische Inspectie van de FOD Economie kreeg dit jaar al 14.404 meldingen over problemen met online bestellingen; 52 procent meer dan vorig jaar. Ook Test Aankoop zegt dat het aantal klachten hierover de laatste tijd sterk toeneemt. Eerder toonde het magazine al aan hoe producten van dropshipping giftige stoffen kunnen bevatten. Ook grote online ketens als Bol.com pleiten voor strakkere regulering.

“Het probleem met dropshipping is dat er geen enkele aansprakelijkheid is”, zegt Vlaams Parlementslid Maurits Vande Reyde. “Dropshippers opereren anoniem. Hun advertenties en websites zien er professioneel uit, maar zijn compleet anoniem en staan dikwijls vol onwaarheden. Als er al een knop voor klantencontact is, leidt die meestal nergens heen. Mensen denken kwaliteitsvolle producten te kopen. In werkelijkheid gaat het om Chinese rommel.”

Dropshipping is vooral populair als verkooptechniek bij jongeren. “Er is via Youtube een subcultuur ontstaan waarbij dropship-goeroes voorhouden dat je op deze manier snel rijk kan worden zonder enig risico. Ze hebben daarbij lak aan alle regels die wel gelden voor lokale winkels. Het is hoog tijd dat deze cowboys van de online handel aan banden worden gelegd.”

Vande Reyde pleit voor een strakkere regulering van dropshipping. Sociale mediaplatformen moeten volgens hem waarschuwingen plaatsen bij advertenties van producten met onbekende herkomst en geweerd worden indien er geen duidelijke aansprakelijkheid  terug te vinden is. Dropshippers moeten ook gestraft worden indien ze de aansprakelijkheidsregels aan hun laars lappen. Het Vlaams Parlementslid kaartte dit probleem eerder al aan bij minister van economie Hilde Crevits en vond ook bij online winkel Bol.com gehoor voor strakkere regulering.

“Eender welke lokale winkel die op deze manier consumenten misleidt wordt onmiddellijk gesloten. Dropshippers daarentegen kunnen al jaren hun gang gaan. Dat moet aangepakt worden”, besluit hij.Schrijf je in op onze nieuwsbrief InschrijvenSchrijf je in op onze nieuwsbrief